FM – FME

Vissza a "Termékeink" -hez

Műgyanta szigetelésű, 12 kV, 24 kV legnagyobb feszültségű, beltéri feszültségváltó

FME-12/FME-24

FME-12/FME-24

 

A TÍPUSJEL MAGYARÁZATA

A típusjelben alkalmazott betűk és számok jelentése a következő:
F – Feszültségváltó
M – Műgyanta szigetelésű
E – Egypólusúlag szigetelt
12, 24 – A berendezés legnagyobb feszültsége

FM-24

FM-24

ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS

Az FM és FME típusok egyfázisú, műgyanta szigetelésű, beltéren alkalmazható feszültségváltók, melyek 12 kV illetve 24 kV legnagyobb feszültségű berendezésben mérőműszerek, relék és egyéb készülékek feszültségtekercsének táplálására készülnek. Az FME típus egypólusúlag szigetelt kivitelű, fázis- föld közé csatlakoztatható az FM típus kétpólusúlag szigetelt kivitelű, fázis- fázis közé csatlakoztatható.
A készülék hidegen hengerelt transzformátorlemezből készült láncszem típusú vasmagra koncentrikusan felépített primer (nagyfeszültségű) és szekunder (kisfeszültségű) tekercsekből, s ezeket teljesen beágyazó műgyanta szigetelésből áll. A tekercselések és kivezetések anyaga vörösréz. A szekunder tekercsek lehetnek: mérő-, relétekercs, (FME típusnál maradékfeszültség-tekercs is) illetve ezek kombinációja. A mérőtekercsek 0,2; 0,5; 1 vagy 3, a védelmi tekercsek 3P; 6P a maradékfeszültség-tekercs 6P pontossági osztálynak megfelelően készülhetnek, 1 vagy 2 szekunderkörös kivitelben.
A feszültségváltók megfelelnek az MSZ EN 60044-2 és az EN 60044-2 számú szabvány előírásainak. Ettől eltérő szabványok szerinti gyártásra is van lehetőség.

ÁLLAMI HITELESÍTÉS

A feszültségváltók 02; 02s; illetve 05; 05s osztálypontosságú szekunder körei hitelesítésre alkalmas kivitelben készülnek. A hitelesítést csak külön kívánságra végeztetjük el. Ez esetben a készüléket az Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal hitelesíti és pecsétjével ellátott ólomzárral lezárja vagy címkéjével ellátja.

CSOMAGOLÁS, SZÁLLÍTÁS

A szállítás hullámpapír dobozban, normál klímára alkalmas kivitelben történik, külön megegyezés esetén, kívánság szerinti, megfelelő kivitelben és csomagolásban szállítunk.

TÁROLÁS

Huzamosabb idejű tárolás esetén a feszültségváltót beltéren, fedett, jól szellőzött, +5 °C, +40 °C hőmérsékletű helyiségben célszerű tartani.

FELSZERELÉS, ÜZEMBE HELYEZÉS, ÜZEMELTETÉS

Felszerelés előtt ellenőrzendő, a készülék felületének, csatlakozóinak épsége. Szállításból illetve tárolásból adódó sérülés esetén további vizsgálatok szükségesek. A feszültségváltó általában álló helyzetben 4 db M12-es csavarral szerelhető fel. A felerősítés a tartó szerkezetre a készülék alján kialakított lábak segítségével történik. A felerősítésnél a talp alá gumi vagy gumi-parafa lapot javasolt helyezni az esetleges egyenetlenség miatt.
A nagyfeszültségű tekercshez M10-es csavarral lehet csatlakoztatni. FME típus esetén a nagyfeszültségű tekercs földkivezetése a szekunder kivezetések mellett található és ennek a a bekötése (üzemi földelés), melynek kivitelezését a helyi előírások szerint kell elvégezni, M5-ös csavarral lehetséges. A földelő csavar mérete M8 (védőföldeléshez). A feszültségváltó védőföldelése kötelező!
A szekunder kivezetésekhez M5-ös csavarral lehet csatlakozni.
A szekunder kivezetésekkel ellentétes oldalon található az adattábla. A feszültségváltón lévő csavarok, alátétek kadmiumozással vagy tűzi horganyzással védettek. A feszültségváltó primer és szekunder kapcsainak jelölése (FM típus esetén A,B,a,b FME típus esetén A, N, a, n, da, dn) és a földelés jele () jó minőségű, tartós beltéri festékkel a kivezetések mellett vannak felfestve.
A szekunder kivezetések plombálható műanyag fedéllel vannak takarva. A csatlakoztatás előtt az érintkező felületeket a szállítás, tárolás során rárakódott szennyeződéstől meg kell tisztítani és kontakt vazelinnel bekenni. A feszültségváltókon túlfeszültség-védelem elhelyezése javasolt.
Az üzemeltetés a vonatkozó élet-, vagyon- és munkavédelmi előírások betartásával lehetséges.
Ezek figyelmen kívül hagyásából, megszegéséből eredő, a megrendelő érdekkörében felmerülő meghibásodások a gyártót mentesítik a szavatossági, garanciális kötelezettségek alól.

KARBANTARTÁS

A karbantartás a beltéri készülékek általános szabályai szerint végzendő.
Ezek:

– a szennyeződés időszakos ellenőrzése, mértékétől függő tisztítás,
– a felületek ellenőrzése,
– a primer és szekunder kötések, felerősítő csavarok ellenőrzése, utánhúzása.

RENDELÉSKOR MEGADANDÓ ADATOK

– típus (pl.: FME-24),
– szigetelési szint (pl.: 24/50/125 kV)
– névleges primer és szekunder feszültség (pl: 20000/v3/100/v3/100/3 V),
– a szekunder tekercsek pontossági osztálya, teljesítménye (pl: 0,5 oszt. 50 VA),
– feszültségtényező (pl.: 1,9Un/ 8h),
– darabszám,
– a kért határidő.

EGYÉB, VAGY KÜLÖNLEGES KÍVÁNALMAK

– normáltól eltérő klímaterület,
– adattábla nyelvezete,
– csomagolás,
– mellékelendő dokumentáció és darabszáma.

JÓTÁLLÁSI IDŐ, GARANCIA, SZAVATOSSÁG

A jótállási idő – a hatályos jogszabályok alapján – 12 hónap, illetve egyéb esetekben annak meghatározása történhet a két fél közötti kölcsönös megegyezés szerint is.

NKFI pályázat

Vissza a "Termékeink" -hez Vissza az oldal tetejére
Impresszum

|

Adatvédelem

|

Térkép