MAS

Vissza a "Termékeink" -hez

Műgyanta szigetelésű szabadtéri áramváltó család

A TÍPUSJEL MAGYARÁZATA

A típusjelben alkalmazott betűk és számok magyarázata a következő:
M – Műgyanta szigetelésű
A – Áramváltó
S – Szabadtéri kivitel
12, 24, 40 – a rendszer legnagyobb feszültsége

MAS-12 / MAS-24

MAS-40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS

A MAS–12, –24, –40 típusú áramváltók 10–600 A névleges primer áramerősségre, primer oldali átköthető kivitelben 2×5–2×300 A névleges primer áramerősségre készülnek. Az áramváltók az MSZ EN 60044-1 és az EN 60044-1 szabványok előírásainak felelnek meg. Ettől eltérő szabványok szerinti gyártásra is van lehetőség. A MAS–12, –24, –40 típusú hurkos áramváltók műgyanta szigeteléssel, szabadtéri kivitelben készülnek, egy- vagy kétmagos kivitelben, primer oldali átkötési lehetőséggel. A szekunder tekercs hidegen hengerelt transzformátorlemezből készült, gyűrű alakú vasmagra van tekercselve. A primer csatlakozás a készülék felső felületén elhelyezett hengeres alakú csatlakozó tuskókhoz lehetséges. Átköthető primer kivitel esetén 10 x 60 x 163 mm méretű réz csatlakozóval kerül legyártásra a készülék. A primer átkötés a csatlakozó lamellák segítségével lehetséges a kapcsolási vázlatnak megfelelően. Az áramvezetők galvanizált kivitelűek. A készülék alsó tartó része alumínium öntvény. Ezen találhatók a plombálható, vízmentes burkolattal lezárt szekunder csatlakozók. A csatlakozó vezetékek Pm16-os tömszelencén keresztül vezethetők ki.

CSOMAGOLÁS, SZÁLLÍTÁS

A szállítás hullámpapír borítással, normál klímára alkalmas kivitelben történik, de külön kívánság szerinti (tengerálló, légi) csomagolásban is szállítunk.

TÁROLÁS

Huzamosabb idejű tárolás esetén az áramváltót fedett, jól szellőzött helyiségben célszerű tárolni.

FELSZERELÉS, ÜZEMBE HELYEZÉS, ÜZEMELTETÉS

Felszerelés ellőtt ellenőrizendő a készülék, hogy szállítás közben nem történt-e sérülés (műgyanta szigetelő, a csatlakozó tuskók, átköthető primer kivitel esetén a csatlakozó lamellák épsége és a mellékelt primer csatlakozó megléte, a szekunder borító fedél épsége). A készülék felemelése daruzással a mellékelt 2 db gyűrűs csavarral lehetséges. Az emelés, rángatás nélkül végzendő.
Az áramváltók csak álló helyzetben szerelhetők fel. A felerősítés a tartószerkezetre 4 db M12-es csavarral történik.
Az alumínium öntvény alsó részén (a szekunder kivezetésekkel ellentétes oldalon) található az M12-es földelőcsavar védőföldelés céljára. A szekunder kivezetésekhez M6-os csavarral lehet csatlakozni. Ajánlott a szekunder tekercselés egy ponton történő földelése (üzemi földelés).
Az üzemeltetés a vonatkozó élet, vagyon és munkavédelmi előírások betartásával lehetséges. Ezek figyelmen kívül hagyásából, megszegéséből eredő, a megrendelő érdekkörében felmerülő meghibásodások a gyártót mentesítik a szavatossági, garanciális kötelezettségek alól.

KARBANTARTÁS

A karbantartás a szabadtéri készülékekkel azonos jellegű teendőkből és az esetleges rendellenességek megszüntetéséből áll. Ezek: – a szennyeződés időszakos ellenőrzése, mértékétől függő tisztítás,
– a felületek ellenőrzése,
– a primer és szekunder csavarok időszakos ellenőrzése, meghúzása,
– felerősítő csavarok ellenőrzése, meghúzása.

ÁLLAMI HITELESÍTÉS

Az áramváltók  02; 02s;  vagy05; 05s osztálypontosságú szekunder körei hitelesítésre alkalmas kivitelben készülnek.
A hitelesítést csak külön kívánságra végeztetjük el. Ez esetben a készüléket az Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal hitelesíti és pecsétjével ellátott ólomzárral vagy címkéjével lezárja.

RENDELÉSKOR MEGADANDÓ ADATOK
– típus (pl: MAS-24),
– Szigetelési szint megjelölés (pl: 24/50/125 kV),
– névleges primer és szekunder áram (pl: 200/5/5 A vagy primer átköthető esetben 2×100/5/5 A),
– a szekunder mag pontossági osztálya, teljesítménye, műszerbiztonsági tényezője, vagy pontossági
határtényezője (pl: 0,5 oszt. 15 VA; Fs10 vagy 15 VA 10P10),
– termikus határáram effektív értéke, időhatár (pl.: Ith=20 kA, 1 sec, primer átköthetőség esetén Ith=10/20 kA, 1 sec)
– darabszám,
– a kért határidő.

EGYÉB, VAGY KÜLÖNLEGES KÍVÁNALMAK

– normáltól eltérő klímaterület,
– adattábla nyelvezete,
– csomagolás,
– mellékelendő dokumentáció és darabszáma.

JÓTÁLLÁSI IDÕ, GARANCIA, SZAVATOSSÁG

A jótállási idő 12 hónap, illetve egyéb esetekben annak meghatározása történhet a két fél közötti kölcsönös megegyezés szerint is.

NKFI pályázat

Vissza a "Termékeink" -hez Vissza az oldal tetejére
Impresszum

|

Adatvédelem

|

Térkép