AM

Vissza a "Termékeink" -hez

AM-12a,b,c
AM-24a,b,c
AM-40a,b
Műgyanta szigetelésű
beltéri áramváltó család

 

AM-12a,b,c,

 

A TÍPUSJEL MAGYARÁZATA

A típusjelben alkalmazott betűk és számok jelentése a következő:

A – áramváltó
M – műgyanta szigetelésű
T – késes csatlakozóval ellátva (opcionális) (Pl.: EIB „A” vagy „B” típusú megszakítókhoz)
12, 24, 40 – a rendszer legnagyobb feszültsége
a, b, c – az áramváltó műszaki adataitól függő nagysági méret.

ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS

Az AM típusú áramváltók 5–1250 A illetve 2×5–2×300 A névleges áramerősségre készülnek. Az áramváltók az MSZ EN 60044-1 és az EN 60044-1 szabványok előírásainak felelnek meg. Ettől eltérő szabványok szerinti gyártásra is van lehetőség (pl.: könyökpontos tervezés, szabványban nem szereplő névleges feszültség stb.).
E típusok egy-, két-, és három-szekundermagos, műgyanta szigetelésű, támszigetelő kivitelben készülnek. A primer és szekunder tekercs anyaga réz. A primer kivezetés a felső felületen elhelyezett réz tuskó, amely átköthető kivitel esetén is vízszintes csatlakozást tesz lehetővé. A primer és szekunder csatlakozók galvanizálás nélkül készülnek. Külön megegyezés esetén, a kívánt klímaterületnek megfelelő kivitelben, galvanizált csatlakozókkal is szállíthatunk. A szekunder csatlakozók az áramváltók „P1” jelű primer csatlakozója felőli keskenyebb oldalán helyezkednek el, plombálható műanyag fedéllel takarva. A csatlakozó vezetékek elvezetése a fedél jobb és baloldalán lévő nyíláson keresztül történik. A nagysági méret a, b, c betűjelétől függetlenül a szélességi méret egy feszültségszinten belül azonos. A szekunder kivezetésekkel ellentétes oldalon található az M 8-as földelőcsavar, és az adattábla. Késes csatlakozó felszerelése is elvégezhető, ha az erre vonatkozó igényt a rendelésben kérik (AMT-24).

ÁLLAMI HITELESÍTÉS

Az áramváltók 0,2 0,2s vagy 0,5 0,5s osztálypontosságú szekunder körei hitelesítésre alkalmas kivitelben készülnek. A hitelesítést csak külön kívánságra végeztetjük el. Ez esetben a készüléket az Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal hitelesíti és a készüléken elhelyezett pecsétjével ellátott ólomzárral vagy egy hivatalos jellel (etikett) dokumentálja.

CSOMAGOLÁS, SZÁLLÍTÁS

A szállítás hullámpapír dobozban, normál klímára alkalmas kivitelben történik, de külön kívánság szerinti (tengerálló, légi) csomagolásban is szállítunk.

TÁROLÁS

Huzamosabb idejű tárolás esetén az áramváltót beltéren fedett, jól szellőzött, +5 °C, +40 °C hőmérsékletű helyiségben célszerű tartani.

FELSZERELÉS ÜZEMBE HELYEZÉS, ÜZEMELTETÉS

Felszerelés előtt ellenőrzendő, hogy a készülék felületén és csatlakozóin szállítás, tárolás alatt nem történt-e sérülés. Sérülés esetén további vizsgálat szükséges.

Az áramváltó általában álló helyzetben szerelendő, A felerősítés a tartó szerkezetre a készülék alján kialakított lábak segítségével történik. Felerősítésnél a talp alá gumi lapot vagy gumi parafa tömítést javasolt helyezni, ami az esetleges egyenetlenségeket kiegyenlíti.

A csatlakoztatás előtt az érintkező felületeket a szállítás, tárolás során rárakódott szennyeződéstől meg kell tisztítani és kontakt zsírral bekenni.

A csatlakoztatást a készülék primer (P1, P2 – átköthető áramváltó esetében: C1, P2 és P1, C2) és szekunder (1S1, 1S2, 2S1, 2S2, 3S1, 3S2) oldalán levő jelzések figyelembevételével lehet helyesen elvégezni.

A primer tuskóhoz M12-es, a szekunder tuskókhoz a termikus határáram nagyságától függően 200xIn-ig M5-ös, 200xIn felett M6-os csavarral lehet csatlakozni.
A szekunder tekercsek egy pontját földelni kell (üzemi földelés), melynek kivitelezését a helyi előírások szerint kell elvégezni.

Az üzemeltetés a vonatkozó élet, vagyon és munkavédelmi előírások betartásával lehetséges. Ezek figyelmen kívül hagyásából, megszegéséből eredő, a megrendelő érdekkörében felmerülő meghibásodások a gyártót mentesítik a szavatossági, garanciális kötelezettségek alól.

KARBANTARTÁS

A karbantartás a beltéri készülékekkel azonos jellegű teendokből és az esetleges rendellenességek megszüntetéséből áll. Ezek:

– a szennyeződés időszakos ellenőrzése, mértékétől függő tisztítás,
– a felületek ellenőrzése,
– a primer és szekunder kötések időszakos meghúzása,
– felerosítő csavarok ellenőrzése.

RENDELÉSKOR MEGADANDÓ ADATOK

– típus (pl: AM-12b),
– Szigetelési szint megjelölés (pl: 12/28/75 kV),
– névleges primer és szekunder áram (pl: 200/5/5 A vagy primer átköthető esetben 2×100/5/5 A),
– a szekunder mag pontossági osztálya, teljesítménye, műszerbiztonsági tényezője, vagy pontossági
határtényezője (pl: 0,5 oszt. 15 VA; Fs10 vagy 15 VA 10P10),
– darabszám,
– a kért határidő.

EGYÉB, VAGY KÜLÖNLEGES KÍVÁNALMAK

– normáltól eltérő klímaterület,
– primer csatlakozók felületvédelme,
– késes csatlakozó felszerelése (pl.: AMT-12b)
– adattábla nyelvezete,
– csomagolás,
– mellékelendő dokumentáció és darabszáma.

JÓTÁLLÁSI IDÕ, GARANCIA, SZAVATOSSÁG

A jótállási idő 12 hónap, illetve egyéb esetekben annak meghatározása történhet a két fél közötti kölcsönös megegyezés szerint is.

NKFI pályázat

Vissza a "Termékeink" -hez Vissza az oldal tetejére
Impresszum

|

Adatvédelem

|

Térkép