Pályázat

A kedvezményezett neve: Transzvill Mérőváltó Gyártó és Forgalmazó Zártkörű Részvénytársaság

A projekt címe: Új kombinált HTR transzformátor- mérőváltó termékcsalád kutatás-fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 150.261.712 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 69,09 %

A projekt tartalmának bemutatása: A kutatás-fejlesztési projekt célja egy új, modern, környezetbarát, teljesen műgyantába ágyazott
különleges transzformátor család kifejlesztése, amely egyesíti a hagyományos teljesítményű transzformátorok műszaki tulajdonságait a mérőtranszformátorok mérési és védelmi funkcióival

A projekt tervezett eredményei: Az anyagtudományi kutatásokon és villamos térszámításokon alapuló típusvizsgált , új kombinált HTR transzformátor-mérőváltó család kifejlesztése.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.08.31.

NKFI pályázat

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00206

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00206 projekt


 

 


 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

EGYEDÜLÁLLÓ VASMAG-KUTATÁSI PROJEKT ZÁRULT

2014. július 31.

A több mint 100 éve a villamos ipar szolgálatában álló Transzvill Mérőváltó Zrt. 66.675.607,-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében. A  „Kisméretű, jobb lágy mágneses tulajdonságokkal rendelkező vasmag kutatása és felhasználása új típusú áram és feszültségváltó termékcsalád kifejlesztéséhez”című projekt 2012. augusztus 1-én indult és 2014. július 31-én zárult.

A projekt kutatási célkitűzése olyan nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is egyedülállóan új, kisméretű vasmag típus ipari kutatása volt, és ebből új termékek létrehozása, melyek új tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok együttes jelenléte új alkalmazási területeket nyit, valamint a meglévő alkalmazások szélesebb alkalmazhatóságát teszi lehetővé.

Az új vasmag típus kialakítással – melynek anyagszerkezete és struktúrája is jelentős újdonság tartalommal bír -, egyrészt a lemágnesezési tényező nem lesz magas, így feljebb vihető az effektív permeabilitás, másrészt a koercitív teret sem növelik meg és így biztosítják a kis hiszterézis veszteséget. Továbbá a pikkelyek átmérő méretének változtatásával hangolhatóvá válik az effektív permeabilitás. Ez lehetővé teszi mind a hazai, mind a nemzetközi piacon új szegmensbe való bejutást. Végül lehetővé vált bizonyos amorf-nanokristályos fém hulladékok hatékony, feladat specifikus újrahasznosítása, így az alapanyag olcsóbbá vált, mely jelentős előnyt jelent a gazdasági hasznosíthatóság tekintetében.

A projekt másik célja, a kutatások eredményeként létrehozott vasmag típusok felhasználásával új, a DIN 42600 szabványnak megfelelő 12 és 24 kV-os áram és feszültségváltó család létrehozása volt, mely mérföldkőnek mondható a magyarországi középfeszültségű áram- és feszültségváltó transzformátorok gyártásában. A DIN szabványú mérőtranszformátorokkal olyan új hazai és nemzetközi piacok nyílhatnak meg, amikre eddig nem volt lehetőség. A Transzvill Mérőváltó Gyártó és Forgalmazó Zrt. kiemelkedő együttműködő partnere a projektben az MTA Wigner FK SZFI volt.

 

Transzvill Mérőváltó Gyártó
és Forgalmazó Zrt.

Cím: 1134 Budapest, Tüzér utca 43.
E-mail: trvill@transzvill.hu
Honlap: www.transzvill.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és
Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

Vissza az oldal tetejére
Impresszum

|

Adatvédelem

|

Térkép